Blefaroplastia este o operație la ochi care repară pielea lăsată a pleoapelor și poate elimina inclusiv excesul de grăsimi de sub piele. Pe lângă aspectul de îmbătrânire asociat pielii lăsate, această problemă poate reduce vederea periferică. După blefaroplastie ochii vor părea mai vioi și mult mai alerți. Pentru a te decide dacă blefaroplastia este pentru tine aruncă un ochi pe ghidul de mai jos. 

Ce rol are blefaroplastia?
De câte tipuri sunt blefaroplastiile?
Când este recomandată blefaroplastia?
În ce constă blefaroplastia?
Ce trebuie să faci înainte de blefaroplastie?
Ce persoane NU ar trebui să apeleze la blefaroplastie?
Ce trebuie să știi despre perioada post-operatorie?
Care sunt efectele adverse asociate blefaroplastiei?
Cât durează efectele unei blefaroplastii?

Ce rol are blefaroplastia?

Blefaroplastia elimină senzația de ochi obosiți și reduce din efortul necesar cititului, lucratului la computer sau uitatului la televizor. Atunci când blefaroplastia corectează o problemă de vedere (deci are un rol mai mult funcțional decât estetic) există inclusiv posibilitatea ca intervenția să fie acoperită, cel puțin într-o oarecare măsură, de asigurarea de sănătate. 

De câte tipuri sunt blefaroplastiile?

În funcție de poziționare, blefaroplastia poate fi:

  • Superioară – când este îndepărtat excesul de piele de la nivelul pleoapei superioare. Excesul de grăsime care este îndepărtat de această formă de intervenție poate fi observat în zona central-nordică a pleoapei
  • Inferioară – implică eliminarea excesului de piele și a pungilor de grăsimi de sub ochi. Procedura poate ajuta la eliminarea cearcănelor
  • Inferioară transconjunctivală – este o formă mai puțin invazivă de blefaroplastie. Inciziile minuscule de la baza ochilor vor fi suficiente pentru a îndepărta excesul de grăsime. Recuperarea este mult mai rapidă

În fine, după modalitatea de intervenție, blefaroplastia poate fi realizată chirurgical sau cu laser medical. 

Când este recomandată blefaroplastia?

Blefaroplastia ar putea fi o opțiune dacă ai peste 40 ani și resimți următoarele efecte:

  • ai cearcăne sau pungi sub ochi
  • pielea pleoapelor este lăsată
  • vederea îți este îngreunată de pielea lăsată

Pentru a evita complicațiile, ar fi bine să nu suferi de boli cronice și să nu fumezi. 

În ce constă blefaroplastia?

O blefaroplastie durează circa două ore dacă dorești o intervenție la ambii ochi, pleoapele inferioare și superioare. În cele mai multe cazuri, doctorul va apela la un sedativ injectat în jurul ochilor sau oral. Dacă realizezi procedura la un spital sau centru cosmetic s-ar putea ca anestezia să fie intravenoasă. 

Chirurgul plastic va face mici incizii de-a lungul liniilor naturale ale pleoapei inferioare. Prin intermediul acestor incizii, va separa pielea de țesuturi și va elimina excesul adipos și de piele (uneori inclusiv mușchi). Ulterior, doctorul va coase în locul inciziilor iar firele vor fi extrase (dacă nu sunt dizolvabile) după 3-6 zile de la intervenție. 

În cazul intervenției la pleoapa inferioară, procedura este repetată iar doctorul va folosi un laser cu CO2 sau erbium pentru a corecta liniile fine. Procedura nu implică coaserea iar pielea se va vindeca în circa trei săptămâni. 

Ce trebuie să faci înainte de blefaroplastie?

Înainte de intervenție va trebui să te întâlnești cu un chirurg plastic și un oftalmolog pentru a discuta despre istoricul medical (anumite probleme de sănătate fac blefaroplastia imposibilă) și ce așteptări ai (doctorul îți va spune dacă la final ochii vor arăta așa cum îți dorești). Examinarea fizică va implica testarea producției de lacrimi precum și măsurarea pleoapelor. 

De asemenea, este recomandat să urmezi următoarele sfaturi pentru ca blefaroplastia să decurgă fără probleme:

  • Evită warfarina, aspirina, ibuprofenul, naproxenul și alte medicamente care cresc riscul de sângerare. Vorbește cu doctorul dacă urmezi un tratament pe termen lung
  • Renunță la fumat cu cel puțin trei săptămâni înainte de intervenție. Fumatul împiedică vindecarea pielii după blefaroplastie
  • Vorbește cu un prieten să te ia de la clinică dacă știi că va exista anestezie generală
  • Evită să apelezi la această intervenție în perioada menstruală
  • Nu urma o dietă strictă înainte de procedură
  • Este bine să amâni blefaroplastia dacă ești răcită sau ai o infecție
  • Nu mânca și nu bea nimic în noaptea de dinaintea intervenției
  • Asigură-te că ai mâncare și cele necesare pentru perioada post-operatorie. Ochii vor fi umflați suficient de tare încât vei avea dificultăți să realizezi sarcini banale pentru 2-3 zile de la intervenție
  • Evită expunerea la soare cu 4-7 zile înainte de procedură

Ce persoane NU ar trebui să apeleze la blefaroplastie?

Dacă ai probleme cu glanda tiroidă sau boala Graves nu ar trebui să apelezi la blefaroplastie. 

De asemenea, dacă ai sindromul de ochi uscat, boli cardiovasculare, diabet sau glaucom doctorul îți va interzice realizarea procedurii. 

Similar, dacă iei vitamine, ceaiuri din plante medicinale, consumi alcool în exces sau iei droguri există o probabilitate mare ca intervenția să nu fie reușită, ca rănile să nu se vindece sau să apară infecții sau hemoragii. 

Ce trebuie să știi despre perioada post-operatorie?

După realizarea blefaroplastiei, există un risc destul de mare de probleme de vedere, ochi umflați și durere în primele două zile, pentru ca mai apoi vânătăile să persiste până la șapte zile în cazul pleoapei superioare și trei săptămâni în cazul celei inferioare. Pentru a limita aceste efecte secundare este recomandat:

  • să aplici cuburi cu gheață pentru 10 minute în fiecare oră pe timpul primei nopți după intervenție; în ziua următoarea este indicat să aplici cuburile de gheață doar de cinci ori
  • să cureți pleoapele cu dischete demachiante sau pansament steril (întreabă doctorul care este alegerea potrivită pentru cazul tău) și folosește picături sau creme potrivit instrucțiunilor doctorului
  • să eviți forțarea vederii, exercițiile fizice extenuante sau înotul pentru cel puțin o săptămână după intervenție
  • să eviți fumatul pentru cel puțin două săptămâni după operație (acest lucru diferă de la caz la caz motiv pentru care este bine să întrebi doctorul)
  • să eviți să te freci la ochi
  • dacă porți lentile de contact, optează pentru ochelari de vedere pentru cel puțin două săptămâni după blefaroplastie
  • să porți ochelari de soare cu lentile închise la culoare pentru a proteja pielea sensibilă a pleoapelor de soare și vânt; sensibilitatea la soare va persista câteva luni bune
  • să dormi cu capul puțin mai sus decât pieptul pentru 2-3 zile după procedură
  • să eviți, pentru cel puțin o săptămână, aspirina, ibuprofenul, naproxenul și alte medicamente care cresc riscul de sângerare

În general, este recomandat să eviți activitățile solicitante pentru circa două săptămâni după blefaroplastie. În funcție de locul de muncă, iti vei putea relua activitatea după aproximativ 10 zile. 

Care sunt efectele adverse asociate blefaroplastiei?

Ca și în cazul altor intervenții cosmetice există riscul apariției unor efecte adverse. De cele mai multe ori acestea nu apar însă în cazurile în care apar, pot include:

  • vedere încețoșată sau dublă
  • pierderea temporară a vederii (rar)
  • infecție
  • uscarea ochilor
  • sângerare
  • dificultăți în închiderea ochilor
  • apariția cicatricilor
  • decolorarea pielii
  • senzația de mâncărime în jurul ochilor

Este bine de știut că dacă resimți probleme respiratorii, accelerarea pulsului sau probleme de vedere care nu dispar după câteva ore, trebuie să mergi urgent la doctor. 

Cât durează efectele unei blefaroplastii?

Dacă operația este realizată corect, ea nu mai trebuie repetată pe parcursul vieții. Unicitatea intervenției explică pentru mulți și prețul destul de piperat al intervenției. O operație de blefaroplastie costă între 600 și 1500 euro, în funcție de locația salonului și expertiza doctorului. 

Blefaroplastia este una dintre cele mai comune intervenții pentru a înlătura semnele îmbătrânirii din jurul ochilor. Efectul estetic (ochii vor fi mult mai luminoși) combinat cu rolul funcțional (vei vedea mai bine) face ca această procedură să fie una dintre cele mai căutate printre femei. 

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda