Acneea este cea mai răspândită problemă dermatologică. Ea începe în adolescență (când 85% dintre tineri sunt afectați) și poate supraviețui chiar și până la 30-40 ani (15% dintre persoanele peste 40 ani au acnee). Pe termen scurt, acneea poate da peste cap viața socială și poate zdruncina stima de sine, motiv pentru care este recomandat să apelezi la tratament imediat ce observi apariția acneei.

Care sunt cauzele apariției acneei?
De câte tipuri este acneea?
Ce trebuie să eviți dacă ai acnee?
În ce constă tratamentul acneei?
Cum poți preveni (re)apariția acneei?

Care sunt cauzele apariției acneei?

Acneea poate fi cauzată de unul sau mai mulți factori, printre care o producție excesivă de sebum, înfundarea foliculilor de păr cu ulei (produs natural de piele) sau celule moarte, exces de bacterii precum și o producție prea mare de hormoni androgeni masculini.

În general, acneea apare mai ales pe față, frunte, piept și spate. Aceste zone nu sunt întâmplătoare – aici există cele mai multe glande sebacee.

Merită știut că anumiți factori pot agrava acneea. Mai jos, sunt cei mai populari factori care agravează cazurile de acnee:

  • Activitatea hormonală – în pubertatea, atunci când crește producția de hormoni, glandele sebacee se dilată, crescând astfel riscul de acnee. De asemenea, schimbările din timpul sarcinii (dar și în timpul menstruației) precum și folosirea contraceptivelor orale dezechilibrează producția de sebum. Dacă un nivel prea mare al hormonilor masculini reprezintă un factor în apariția acneei, un nivel prea scăzut agravează acneea
  • Unele medicamente – corticosteroizii, suplimentele cu testosteron sau litiul agravează simptomele acneei
  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Dieta zilnică – anumite obiceiuri alimentare par a agrava acneea mai mult decât altele. În această categorie intră consumul de lapte degresat, alimentele bogate în glucide (de exemplu, pâinea albă, cornurile, cipsurile) și ciocolata
  • Lipsa somnului
  • Fumatul

De câte tipuri este acneea?

Acneea poate fi de mai multe feluri, unele mai complexe – care necesită un tratament de lungă durată, altele ceva mai simple, care pot fi tratate acasă. Mai jos sunt principalele tipuri de acnee:

  • Acnee comedoniană – o varietate de acnee care apare atunci când canalele de evacuare ale glandelor sebacee este înfundat iar sebumul începe să se acumuleze. Atunci când orificiul este izolat complet iar sebumul nu intră în contact cu oxigen, acneea comedoniană devine “punct alb”. Pe de altă parte, atunci când sebumul este afectat de oxigen, vorbim de “puncte negre”.
  • Acnee papulo-pustuloasă – se manifestă prin mici leziuni roșii dureroase la atingere (numite papule). În cazul unei infecții bacteriene acestea evoluează în pustule cu un conținut alb-gălbui.
  • Acnee nodulo-chistică – se remarcă prin apariția unor leziuni severe roșii sub piele. În timp, poate rupe glanda sebacee determinând inflamații și cicatrici inestetice. Acestă formă de acnee necesită un tratament de lungă durată sub îndrumarea dermatologului.
  • Alte tipuri de acnee – în această categorie intră acneea rozacee (care are atât caracterisitici de acnee cât și de rozacee), acnee alergică (care este cauzată de factori alergeni) și acneea conglomată (o combinație de mai multe tipuri de acnee care necesită tratament medical).

Ce trebuie să eviți dacă ai acnee?

Pielea cu acnee este foarte sensibilă. De aceea, un număr tot mai mare de factori îti pot da peste cap echilibrul, ducând la o erupție acneică. Află mai jos care sunt factorii care agravează acneea (unele fac parte din rutina ta zilnică):

  • Cursurile de hot yoga – dacă ai predispoziție la acnee, transpirația excesivă este ultimul lucru la care ar trebui să te expui. Dermatologii spun că acumularea transpirației poate cauza o erupție acneică. Dacă totuși nu vrei să renunți la acestă activitate ar fi bine să faci un duș imediat după curs sau să optezi pentru variantele de yoga fără temperaturi înalte.
  • Machiajul excesiv – nu îți va spune nimeni cât de mult sau puțin machiaj poți folosi însă este bine să știi că fondurile de ten și majoritatea fardurilor de obraz cresc riscul de reapariție a acneei. La fel de importat este să te demachiezi la finalul fiecărei zile și să te speli pe față.
  • Fața de pernă – majoritatea schimbă fața de pernă la 10-14 zile însă persoanele cu risc mare de acnee ar trebui să facă acest lucru mult mai des deoarece fața de pernă acumulează praf, murdărie, bacterii și transpirație. Dermatologii recomandă să întorci perna pe cealaltă parte în fiecare seară și să speli husa de două ori pe săptămână.
  • Igiena intensivă a tenului – curățarea tenului poate fi un bun remediu contra acneei însă multă lume exagerează iar pielea ajunge să fie mult prea uscată fapt care duce la o producție mai mare de sebum care se poate acumula în foliculii de păr. În mod ideal, ar trebui să îți cureți fața de maxim două ori pe zi, dimineața și seara.
  • Alimentele picante – consumul de astfel de alimente crește riscul de înroșire și umflare a pielii, astfel că este bine să le eviți dacă nu vrei să ai de-a face cu acnee.
  • Stresul – expunerea prelungită la stres crește nivelul cortizonului din organism fapt care duce la o producție mai mare de sebum și dezechilibrarea sistemului imunitar (o combinație ce cauzează reapariția acneei). Mergi la sală sau apelează la meditație pentru a ține în frâu stresul.
  • Expunerea prelungită la soare – persoanele cu un ten sensibil predispus la acnee au un risc mai mare de reapariție a acneei chiar și atunci când petrec timp în lumina naturală a soarelui. Efectele sunt cu atât mai puternice dacă iei doxiciclină sau retinoizi orali (medicație tipică pentru acnee). Pentru a evita izbucnirea acneei este recomandat să apelezi la cremă de protecție solară specială pentru pielea acneică.
  • Prosopul de față – acesta trebuie schimbat la 2-3 zile pentru a evita infecțiile cu bacterii sau ciuperci.
  • Telefonul mobil – dacă vorbești mult la telefon s-ar putea ca acesta să fie unul dintre factorii reapariției acneei. Încearcă să folosești o pereche de căști sau să trimiți mai multe mesaje. Dacă nu ai astfel de alternative, șterge telefonul cu spirt sau altă soluție antibacteriană înainte de fiecare convorbire.

Sursă foto: Pinterest

În ce constă tratamentul acneei?

Tratamentul acneei depinde foarte mult de gravitatea sa. Dacă ai o formă ușoară poți apela fără probleme la tratamentele realizate acasă. Dacă acestea nu dau rezultate sau acneea pare a se agrava este recomandat să mergi la dermatolog.

Remedii naturiste pentru acnee

Oțetul de mere este unul dintre cei mai buni aliați ai persoanelor care vor să combată acneea. Acesta reduce bacteriile, calmează inflamațiile pielii și diminuează din cicatrici. Amestecă o parte oțet de mere cu patru părți apă (dacă te ustură pielea după aplicare, data viitoare pune mai multă apă) și aplică soluția cu o dischetă demachiantă. Lasă să acționeze pentru 30 secunde apoi clătește cu apă și lasă să se usuce natural. Aplică tratamentul de cel mult două ori pe zi.  

O altă soluție naturistă pentru tenul acneic este masca de miere și scorțișoară. Ambele ingrediente conțin cantități importante de antioxidanți (aceștia au efect antiacneic), au rol antibacterian și reduc inflamația. Amestecă două linguri de miere cu o linguriță de scorțișoară și amestecă până obții o pastă omogenă. Aplică masca după ce te-ai spălat pe față și las-o să acționeze pentru 15 minute. Clătește cu apă călduță și lasă pielea să se usuce natural (nu o șterge cu prosopul).

Uleiul de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și pentru capacitatea sa de a reduce inflamațiile pielii. Spre deosebire de soluțiile antiacneice din comerț, aplicarea uleiului de arbore de ceai nu are efecte secundare precum senzația de arsură, inflamația pielii sau uscarea tenului. Amestecă o parte ulei de arbore de ceai cu nouă părți apă (aplicat singur irită pielea) și aplică pe zona cu probleme cu ajutorul unei dischete demachiante. Nu necesită clătire și poți apela la acest tratament de 1-2 ori pe zi.

Ceaiul verde este folosit din Antichitate pentru a calma problemele pielii. Este bogat în antioxidanți, iar taninii conținuți reduc inflamațiile și producția excesivă de sebum și luptă împotriva infecțiilor bacteriene. Prepară ceai verde în mod clasic și lasă-l să se răcească. Folosind o dischetă demachiantă aplică lichidul pe zona cu probleme sau varsă conținutul într-un recipient cu pulverizator, apoi aplică pe piele. Lasă să se usuce (30-40 secunde) apoi clătește cu apă călduță și lasă să se usuce natural. De asemenea, dacă bei regulat ceai verde, poți amesteca frunzele folosite cu o lingură de miere și aplica masca pe față. Las-o pentru 10 minute apoi clătește cu apă.

O altă posibilitate de tratare a acneei implică folosirea hamamelis, fie sub formă de ceai, fie ca extract. Acesta conține tanini, care au rol antibacterian și antiinflamator și este folosit în tratarea unei game largi de problemele ale pielii de la mătreață și eczeme la arsuri, înțepături de insecte și acnee. Prepară ceai de hamamelis în mod clasic și lasă-l să se răcească. Folosește-te de o dischetă demachiantă și aplică ceaiul pe zona cu probleme. Clătește după 10 minute și lasă pielea să se usuce natural. Alternativ, poți amesteca o lingură de extract de hamamelis la 200 ml apă și apoi aplica lichidul pe ten. Evită produsele cu hamamelis din comerț, deoarece au o cantitate redusă de tanini.

În fine, atunci când vine vorba de tratamentele de îngrijire pentru a preveni reapariția acneei, cel mai bun este scrubul de ulei de cocos. Exfolierea realizată natural de acest scrub elimină bacteriile, celulele moarte și excesul de sebum fără a usca tenul. Amestecă părți egale de ulei de cocos și zahăr sau sare (de exemplu, o lingură de ulei de cocos la o lingură de zahăr). Aplică pe zona cu probleme cu masaj circular ușor, lasă pentru 3-5 minute, apoi clătește bine cu apă. Poți apela la acest tratament cel mult de două ori pe săptămână.

Tratament medical al acneei

Atunci când tratamentul naturist nu mai este suficient pentru a ține în frâu acneea, este important să te adresezi medicului dermatolog. Acesta îți va recomanda produse și creme cu aplicare topică, medicație orală precum și terapie medicală (de exemplu, modalități de extracție a punctelor negre sau a coșurilor). Mai jos poți vedea o trecere în revistă a principalelor modalități medicamentoase de tratare a acneei:

  • creme cu aplicare topică – în special, geluri și loțiuni cu retinoizi (de exemplu, derivați ai vitaminei A, tazaroten sau adapalen), creme cu antibiotic (elimină bacteriile și reduc roșeața pielii), loțiuni cu acid salicilic sau azelaic (au rol antibacterian) pentru gravide sau femei care alăptează și geluri cu dapson (pentru a reduce inflamațiile).
  • medicamente orale – în special, antibiotice (de exemplu, minociclină sau doxiciclină) pentru a trata inflamațiile și pentru a reduce din efectele infecțiilor bacteriene, contraceptive orale (rezultatele apar după câteva luni), agenți anti-androgenici (pentru a bloca efectele hormonilor masculini asupra producției de sebum) sau izotretinoină (în cazurile acute de acnee).
  • terapii medicale – eliminare acneei se poate realiza, la recomandarea doctorului, prin terapie laser, peeling chimic (prin aplicarea de acid salicilic sau retinoic) sau extracție (poate lăsa cicatrici).

Cum poți preveni (re)apariția acneei?

Poți preveni (re)apariția acneei printr-o combinație de produse de curățenie a tenului, preocupare pentru stilul de viață și un drum anual la dermatolog. Mai jos sunt câteva sfaturi utile care te vor ajuta să previi acneea:

  • Spală zonele cu predispoziție la acnee cu o loțiune tonică sau un săpun pentru piele sensibilă (nu mai mult de două ori pe zi); dacă ai acnee și în apropierea rădăcinii firelor de păr este recomandat să te speli pe cap zilnic.
  • Evită produsele de îngrijire astringente și cremele care îți irită tenul; evită exfolierea agresivă și apelează la soluțiile home-made care sunt prietenoase cu pielea ta. Dacă îți iei totuși produse din comerț, alege creme și soluții noncomedogenice (care nu provoacă acnee)
  • Aplică o cremă de protecție solară (minim SPF 30, specială pentru ten acneic) atunci când petreci mult timp în lumina naturală
  • Evită să te scarpini în zonele cu probleme; acest obicei poate declanșa acnee și duce la apariția cicatricilor
  • Fă duș imediat după sală pentru a evita acumularea transpirației și a bacteriilor
  • Optează pentru o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale și restricționează consumul de dulciuri, produse de patiserie și alimente prăjite
  • Încearcă să dormi cel puțin opt ore și să reduci stresul

Acneea poate afecta un număr mare de persoane din adolescență și până în apropriere de menopauză, însă nu trebuie să lași acest lucru să te împiedice să te bucuri de activitățile de zi cu zi. Apelează cu încredere la tratamentele naturiste, adoptă un stil de viață sănătos, iar dacă acneea este încăpățânată, mergi la dermatolog.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda